Monday, February 28, 2011

Tiga Kegembiraan di Pulau Mutiara

Salam,

Sabtu lepas saya telah turun ke gelanggang Bertam, Seberang Perai Utara. Lama rasanya tak turun, maklumlah sibuk dengan urusan kerja dan komitment lain dengan di Kl. Tapi bila dapat peluang, hujung minggu free, saya turunlah. Saya kena naik 2 bas untuk sampai ke Bertam, Kepala Batas. Bertolak Sabtu tengahari dan sampai agak lewat di terminal bus butterworth sebelum naik bas Rapid ke Kepala Batas. Adventure lah sikit ( nampak kedai Nasi Kandar Subaidah...tapi dah naik bas...tengok jelah), hilang rasa letih badan bila berjumpa dengan rakan2 dan ahli2 penang malam itu. Sampai ke gelanggang pun dah pukul 930 malam.

Rakan yang saya maksudkan ialah Pak Sheikh dan Pak Hady. Mereka berdua inilah yang banyak bantu saya dalam mengendalikan gelanggang di dewan Bertam Putra. Mereka dah bersama saya sejak beberapa tahun lepas dan telah habis silibus Lian, insyaAllah akan join khatam tahun ini.

Malam itu ada pertambahan budak2 baru dari taman, dari form 1 - form 4. Memandangkan saya nak datang, Pak Sheikh announce pada mereka yang baru lebih awal. Alhamdulillah mereka bersetuju nak masuk selepas di berikan penerangan dan demo 9 lagipun ada rakan2 mereka yang dah masuk ). Kata Pak Sheikh, budak2 disini tak ada aktiviti. Mereka suka melepak hingga lewat malam dan merokok pada usia yang muda. Sekurang-kurangnya dengan aktiviti Lian Padukan ini dapat kita menasihati dan membentuk budak2 ini ke jalan yang betul dan sihat.

Pak Sheikh ( cikgu sekolah ) ini saya kenal lama dulu semasa di ITM Shah Alam. Kita sama2 join Silat Cekak ( Guru Pak Ak ), masa itu belum pecah kepada anak ustaz hanafi dan Malaysia. Dia salah seorang sparing partner saya dulu...hehehe. Lepas balik Penang dia teruskan jumpa dengan Guru Utama Pak Ak. Lepas saya jumpa dia semula di Penang, dia tertarik pula dengan Lian Padukan yang saya bawa. Dah orang silat, silat juga. Sampailah sekarang dia bersama saya. Kita padukan, katanya. Kata isteri beliau, dia nampak suami dia ni banyak perubahan bila dah bersama Lian Padukan dari segi semangat berlatih dan melatih, kesungguhan dan banyak ilham datang. . Malam tu saya dipelawa tidor rumah dia untuk pertama kali. Banyak benda yang kita borak,bincang dan kongsi mengenai LianPAdukan sampai pagi tak tidor. Itulah kegembiraan pertama saya.

Pak HAdy pula saya kenal di Penang juga, engineer di Kulim hi Tech Park. Pak Hady ni orang tomoi dan berilmu orangnya. Dia ni minat senjata, ada je senjata yang di bawanya untuk di tunjukkan. Mula2 kenal dia pun macam tak yakin dia boleh kekal, tapi alhamdulillah kekal ke hari ini. InsyaAllah dia pun akan join khatam tahun ini. Kalau rasa siku Pak Hady macam "bilah", tajam. Banyak teknik tendangan, latihan senaman tomoi di serapkan untuk ahli2 penang. Dia pun guna konsep padukan. Tapi asas tetap buah pukol. Malam tu, Pak Hady hadiahkan saya "buku lima" tembaga. Terharu!, buat pertama kalinya dapat pemberian semenjak saya menceburi LianPadukan sejak 2004. Best. Kegemberian kedua saya.

Pagi ahadnya saya naik bas balik ( Pak Sheikh hantar ) dan beli akhbar Harian metro sebab dan membaca artikle Lian PAdukan dalma akhbar. YAhOOO....Best. Tido dalam bas tersenyum puasss....Kegembiraan Ketiga.
HAPPY ENDING.
LAWAN TETAP LAWAN

1 comment:

  1. padat.bermakna.luahan terus dari hati. haha.

    best post ni.

    ReplyDelete